Britta för fjärde gången

Britta Pehrsson vann Gutamålsgillets skrivartävling för fjärde gången. “Fäi-Jakåpräise” delades ut för fjortonde gången vid gillets traditionella sommarmöte i Etelhem den allra sista augustidagen. Tävlingen startade 2001 och initiativtagaren Sven Norberg kunde berätta att juryerna genom åren fått ta ställning till hela 243 bidrag. Andraplatsen i år delades av Bojan Larsson och Torsten Nilsson, Roland Olsson fick tredjepriset och Henry Lindkvist juryns hedersomnämndande. Juryns motiveringar och mer om tävlingen finns här.

Årets summaratingg hade “Lains vör rustar” som rubrik och en rad medlemmar berättade om vad man rustar med, allt på gutamål eller med betoning på gutamålsord och fraser. Bland andra berättade Dan Svensson om sitt rustande med att skriva låtar och bjöd på en rap om varpa, Birgitta Norling rustar med renoveringar där hon gör de mest oväntade fynd och Ing-Marie Larsson bjöd på allt rustande på gården och i bygden. Mats Ahlby rustar en hel del med gamla filmer och bjöd på en härlig film från Fårö.

Ordföranden Tommy Wahlgren kom med finfin statistik från alla som diskuterar gutamål och söker gutamålsord på nätet. Bara ordsökeriet uppgår till 200 per dag i snitt. Summaratinggen innehöll också en mängd s.k. buldar, mat, dryck och musik och inte minst fynd i Bojans Bodi.