Vanges-Lasse inspelad på 1980-talet

Lars Bandelin Vanges i Burs (1907-1985) var en person som blev legend redan under sin livstid och många är de historier som berättas om honom. Han var fiskare vid Tomtbod i hela sitt liv. Han var också mycket kunnig i gamla hantverk, dessa kunskaper ville han gärna dela med sig av så att de skulle föras vidare till kommande generationer.

Men det vi minns bäst av ”Vanges-Lasse” är alla dessa historier han berättade, han var nämligen en mycket skicklig berättare. På denna CD hör vi en del av dessa, inspelningarna är gjorda i början av 1980-talet av Yngve Jakobsson, Allan Pettersson och Magnus Pettersson. Historien om ”Store Augusta” är inspelad av Willy Hansson Burs.

Eftersom de är gjorda med enkel utrustning, oftast dolt för honom för att det skulle bli så naturligt som möjligt är ljudkvalitén varierande.

Store Augustas bortgång

Om jätten Edmans mors, Store Augustas bortgång och tillverkningen av hennes likkista.

Mor Tildas båt

Mor Tildas båt som hade ett speciellt namn och om ett lyckat fiske.

99 valar strömming

Berättelsen hur det gick till när lekströmmingen gick till med råge.

Lasse tar med sig apotekare på fiske

Lasse berättar när han hade två apotekare från beredskapstiden i Tingstäde med sig på fiske. Han berättar också om hur de stal sprit på militärförläggningen i Lärbro.

Beredskapstiden

Berättelser från beredskapstiden, med brännvinshämtning i Visby, hur de vässade korpar och grävde diken vid förläggningen samt hur ett befäl skulle slå gäddor på isen i Martebo myr.

Notdragning vintertid

Om notdragning vintertid och hur kallt det var vid detta fiske. Om plågorna från lopporna och hur de försvann när rapspudret (DDT:n) kom till användning.

Gamla året sköts ut vid Näppens

Hur det gamla året sköts ut vid Näppens och hans hustrus bestyr innan sänggåendet.

 

Total speltid 44:49 min
Redigering och ljudbearbetning
Allan Pettersson 2002